ITE UUDELLAMAALLA

Upeita uusmaalaisia ITE-taiteilijoita! Virtuaalisen kartan kautta pääset tutustumaan heihin lähemmin ja suunnittelemaan reissuja yleisölle avoimiin Visit ITE -kohteisiin. Tervetuloa löytöretkelle!

Resultat av projektet ITE Nyland

ITE Uusimaaseutu – Paikallisuuden lumovoimaa matkailuun

Tälle sivulla on koottu tietoa ja värikästä satoa ITE-taiteen kartoituksesta Uudellamaalla 2022–2024 ja upea virtuaalikartta ”ITE-helmiä Uudellamaalla”.

Uudenmaan ITE-kartta – käy sisään!

Latauslinkki tässä.

Pika-opas: näin käytät karttaa


ITE Uusimaaseutu – paikallisuuden lumovoimaa matkailuun -hankkeessa Maaseudun Sivistysliitto kartoitti uusmaalaisia itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä ja muita paikalliskulttuurin kiinnostavia ilmentymiä. Hanke toteutui vuosina 2022–2024 ja sitä rahoittivat uusmaalaiset Leader-yhdistykset Euroopan maaseuturahastosta.


Tietoja kartoituksessa löytyneistä ITE-matkailukohteista on virtuaalisen kartan lisäksi koottu reittisivulle ITE-helmiä Uudellamaalla. Matkailukohteista on toteutettu myös pieniä esittelyvideoita. Virtuaalikartasta, YouTubesta tai alempaa tältä sivulta pääset tutustumaan niihin ja haaveilemaan tulevista matkoista!

Keskeinen osa hankkeessa koottua kuva-aineistoa on taiteilijoiden luvalla jaettu yleisön tutkittavaksi Finna-tiedonhakupalvelun kautta.

ITE-taide veti yhteen erilaisia ihmisryhmiä

ITE-taidehanke kutsui aluksi pitkin Uudenmaan maaseutua ja kaupungin liepeitä asukkaita antamaan vihjeitä taiteilijoista. Löydetyt ITE-taiteilijat ovat nyt mukana osana paikallista, valtakunnallista ja kansainvälistä ITE- ja outsider-taiteen verkostoa.

Hankkeen myötä löytyi uusia mielekkäitä yhteisöllisen toiminnan muotoja sekä ideoita ja tahtoa kulttuuriympäristöjen vaalimiseen ja hyödyntämiseen. Syntyi jaettua kulttuuripääomaa, innostusta, oppimista, yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä ja vinkkejä. Valmistui paljon materiaaleja oppilaitoksiin ja opiskelijoiden aiheisiin. ITE-taiteilijat puolestaan saavat tunnettuutta, verkostoja ja itseluottamusta ja alueen kulttuuritoimijat ja yhdistykset näköaloja ITE-taiteilijoiden kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Ilmiantoja haettiin kautta Uudenmaan ja saatiin toistasataa vinkkiä. Kartoituksia, haastatteluja ja kuvauksia tehtiin hankkeen aikana kymmenittäin.

Uudenmaan ITE-taiteesta ilmestyy kirja

Kartoitustyössä syntyi runsas tietovaranto, jonka sisältöjä esitellään yleisölle kirjan muodossa, hankkeen ulkopuolisen rahoituksen turvin. Kirjan päätoimittajana toimii Veli Granö ja kustannustoimittajana Raija Kallioinen. Kirja julkaistaan keväällä 2024. Maaseudun Sivistysliiton aikaisempien ITE-kartoitushankkeiden tuloksista julkaistuja kirjoja on ladattavissa materiaalipankistamme.

Videoita uusmaalaisista Visit ITE -vierailukohteista

Elis Sinistön Taivaat

Aivan uudenlainen matkailun ja ITE-taiteen kokemisen tapa on kokonaan virtuaalinen matkailu kohteisiin, jotka katoavat tai niihin ei muutoin enää pääse. Tällainen on Maaseudun Sivistysliiton virtuaaliteos, Kirkkonummella sijaitsevasta ITE-taiteen klassikkokohteesta tehty Elis Sinistön Taivaat.

Ajassa muuttuva teos dokumentoi ja säilyttää jälkipolville metsäisen Villa Mehun digitaalisesti, avaa erilaisia kerrostumia Elis Sinistön elämänfilosofiaan ja taiteeseen, aiheesta tehtyihin taidevalokuviin, video- ja tanssiteoksiin sekä itse taideympäristön ajallisiin muutoksiin.

Latauslinkki tässä.

Näin hanke toteutettiin

  • Hankkeen alussa kutsuttiin uusmaalaisia antamaan vihjeitä itseoppineista taiteilijoista. Viestintää tehtiin median, some-kanavien ja eri organisaatioiden välityksellä. Vinkkejä kertyi toistasataa.
  • Kenttätyön vaiheessa taiteilijoita haastateltiin ja dokumentoitiin. Kartoituskäyntejä tehtiin kaikkiaan yli 50 taiteilijan luokse. Koottua aineistoa jaettiin some-kanavilla ja ITE-taiteen kotisivulla ja tallennettiin arkistoon. Kertomuksia taiteilijoiden kohtaamisista löytyy FB-sivulta ITE Uusimaa.
  • Taiteilijoiden kanssa pidettiin tiivistä yhteyttä. Heitä kannustettiin kohteidensa avoinna pitämiseen ja opastettiin yleisön ja matkailutoimijoiden kanssa toimimiseen.
  • Kiinnostavimmista kohteista laadittiin esittelyaineistoa eri julkaisualustoille, karttapalveluihin ja medialle. Tuotettiin runsaasti ITE-taiteilijoita ja -kohteita esitteleviä aineistoja ja alustoja hyödyttämään kulttuurielämää, matkailutoimijoita ja oppilaitoksia.
  • Kontaktoitiin ja kutsuttiin kylä- ja kuntatoimijoita ideointiin ja toimenpiteisiin kohteiden hyödyntämiseksi yhteisöissä. Myös luovan alan yrittäjiä ja matkailutoimijoita kutsuttiin mukaan kohteiden esittelyyn, nyky- ja digiteknologiaa monikanavaisesti käyttäen. Kulttuuritoimijoille ja yhteisöille tarjottiin näköaloja ITE-taiteilijoiden kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Hankkeen rahoitus

Hanke sai rahoitusta EU:n maaseuturahoituksen kautta. Rahoitus kanavoitui Hämeen ELY-keskuksen sekä Uudellamaalla toimivien neljän Leader-ryhmän kautta:
EMO ry (Hyvinkää, Nurmijärvi, Tuusula, Vantaa, Espoo + Hämeestä Hausjärvi, Loppi, Riihimäki)
Silmu ry (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo)
Ykkösakseli ry (Karkkila, Lohja, Vihti + Salo)
Pomoväst ry (Hanko, Inkoo, Kirkkonummi, Raasepori, Siuntio)

Omarahoitusosuudesta vastasi Maaseudun Sivistysliitto. Virtuaalista karttaa rahoitti Keskitien Säätiö.

Hankkeen työntekijät

Hankkeen koordinaattorina työskentelivät Susanna Kankare (10/2022-09/2023) ja Heini Heikkilä (10/2023-02/2024). Kartoittajina toimivat Veli Granö (10/2022-12/2023) ja Heini Heikkilä (06/2023-09/2023). ITE-taiteen asiantuntijuudesta, hankkeen viestinnästä ja myös hankekoordinaattorin työstä vastaavana toimi koko hankkeen ajan yhtäjaksoisesti Maaseudun Sivistysliiton vakituiseen henkilökuntaan kuuluva kulttuurituottaja Raija Kallioinen. Hanketta johti Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Miksi ITE-taidehanke tehtiin?

Maaseudun Sivistysliitto haluaa, että kiinnostus ja arvostus kotiseutuun ja paikalliskulttuuriin kasvaa ja että taiteen arvo ja arvostus nähdään monin tavoin.

ITE-taiteen kartoitushankkeet on toteutettu nyt kaikissa manner-Suomen maakunnissa, viimeisenä Uudellamaalla.

Hankkeiden myötä on löytynyt uusia mielekkäitä yhteisöllisen toiminnan muotoja sekä ideoita ja tahtoa kulttuuriympäristöjen vaalimiseen ja hyödyntämiseen. On syntynyt jaettua kulttuuripääomaa, innostusta, oppimista, yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä.